Půjčíme vám do Chorvatska rodinné auto: Autopůjčovna Fides, nejlepší auta právě dnes
Kde tankovat cestou, kolony na dálnici, ceny v obchodech a v místních pohostinstvích a co ještě lze očekávat v letoviscích. Jak spolehlivě zjistit momentální situaci.

Letošní sezóna je Chorvatsku nakloněna, méně už tak nám, kteří se po dvouleté pauze, kterou vytvořila kovidová pandemie, rozhodli zamířit k moři.
- Ubytování
Ubytovací kapacity jsou prakticky naplněné a sehnat dobrý apartmán, nebo pokoj na poslední chvíli bude celkem náročné. Pokud se už vypravujete na cestu, raději počítejte s prodlouženou dobou dojezdu a vyrazte o něco dříve.
- Cesta
Už nad Záhřebem provoz na dálnici zhoustne a začínají se tvořit kolony. Tunely na dálnici A1 mohou být regulované semafory, takže se vytvářejí dlouhé kolony stojících automobilů. Aktuální situaci můžete prověřit zde: Aktuální situace
- A kde tankovat?
Natankujte určitě před překročením našich hranic, tak, abyste vydrželi až do Chorvatska. Ceny jsou zde stále regulované, za základní naftu a benzín Natural 95 zaplatíte na všech pumpách stejně, ať jste na dálnici, nebo v malé obci. Ale i toto opatření má své úskalí. Ne na všech čerpacích stanicích mají tato základní paliva. Takže je třeba nespoléhat na poslední chvíli a čerpat trochu s předstihem. Jde zjistit aktuální cenu? Jde. A je to celkem jednoduché. Na mapách mapy.cz stačí rozkliknout patřičnou pumpu a zobrazí se vám cenový údaj základních paliv.
- Ceny v obchodech
Tak, jako vzrostly ceny u nás, vzrostly i v Chorvatsku. Nespoléhejte ani na slušné ceny velkých řetězců ve větších aglomeracích, především mléčné výrobky, jako sýry jsou celkem drahé a počítejte s cenami začínajícími těsně pod 300 Kč za kg sýra, který je v akci. Pochopitelně čím menší letovisko a menší samoobsluha, tím se ceny zvyšují.
- Ceny v bistrech a konobách
Konoba je chorvatská hospoda, restaurace je trochu vyšší úroveň, ale to, na co narazíme ve většině letovisek, jsou prostě bistra, která fungují pouze v sezóně. Nabízejí pizzy, ryby, masa, pljeskavice, čevapčiči, nebo klobásy na grilu, řízek, těstoviny a rizota. S menší obměnou stále to stejné. Ale nemyslete si, že Chorvati jedí pouze tato jídla doma. Mají svoji kuchyni, své recepty, ale s nimi se v letoviscích nesetkáte. Museli byste do vnitrozemí, do hor, nebo do měst bez turistického ruchu. Tam se setkáte s chorvatskou klasikou, kterou vaří místní hospodyně a také s mnohem nižšími cenami. Ceny v pohostinství v letoviscích začínají na 60 kunách, středně drahé jídlo se pořídí za 80 až 100 kun, talíř ryb pro dva za 300 kun. Pivo 20 kun, víno 2 dcl také tak.
- Pláže a moře
Pláže jsou díky velikému přílivu turistů opravdu plné, je dobré si obsadit své oblíbené místo včas, třeba při ranním nákupu pečiva k snídani, nebo jít mimo samotné centrum letoviska, kde budete mít jistě trochu větší soukromí. Letošní léto nás také překvapilo celkem studené moře, které dokázalo vychladit několik větrných dní.
- Špinavé moře, co je na tom pravdy?
Hodně se píše o znečištěném moři, o výkalech, o medúzách. Čeho je třeba se opravdu obávat? V severnější části chorvatského pobřeží jsme se setkali se živočichy podobnými medúzám, kteří ovšem nijak neškodí, nebrání koupání a kontakt s nimi nemusí ani plavec bez brýlí zaznamenat. S vývěrem kanalizačních splašků jsme se nikde nesetkali, ovšem na jihu Makarské riviery nás nemile zaskočil jiný úkaz. Silný mořský proud unášel podél pobřeží směrem k letovisku zhruba po dobu tří hodin široký pás odpadků. Papíry, sáčky, pytlíky, pet lahve, krabice, ubrousky, vložky, tráva a nejrůznější odpadky, které odpovídaly na vysypání mnoha popelářských vozů přímo do moře.
